caarenderues

Un equip d'investigadors, entre ells el Dr. Jaume Català, tracta per primera vegada en el món un retinoblastoma pediàtric amb un virus oncolític.

  • Visto 9736 veces

El virus ataca i destrueix les cèl·lules cancerígenes del retinoblastoma o càncer de la retina en models animals


 

Un equip d'investigadors de l'Hospital Sant Joan de Déu Barcelona ha desenvolupat un nou tractament experimental per al retinoblastoma o tumor de la retina, una malaltia que suposa l’11% dels tumors malignes en els infants menors d'un any. El tractament consisteix en injectar un virus modificat genèticament dins de l'ull afectat pel tumor. El virus selecciona, ataca i destrueix les cèl·lules cancerígenes, i s'aplica en els nens amb tumors que no responen als tractaments convencionals. El treball s'ha publicat a la portada de la prestigiosa revista Science Translational Medicine i ha merescut un dels reconeixements més prestigiosos de l'oncologia pediàtrica mundial: el premi Odile Schweisguth de la Societat Internacional d'Oncologia Pediàtrica (SIOP).

La investigació ha reproduït experimentalment tumors obtinguts de pacients que no s'havien curat amb els tractaments disponibles actualment. Els investigadors de Sant Joan de Déu i de la companyia biotecnològica VCN Biosciences han demostrat que el virus oncolític VCN-01, desenvolupat per modificació genètica de l'adenovirus tipus 5 (un virus comú que normalment causa símptomes d'un refredat) és capaç d'infectar i multiplicar-se només en els tumors i no en cèl·lules sanes de la retina. La selectivitat del virus es basa en el funcionament anormal del gen del retinoblastoma (RB1) en les cèl·lules afectades pel tumor, en què es produeix un augment de la quantitat lliure d'una molècula anomenada E2F-1. 

L'Hospital Sant Joan de Déu ha iniciat un assaig clínic, dissenyat i dirigit pels doctors Guillermo ChantadaJaume Català i Jaume Mora, per tractar amb el virus oncolític VCN-01 a pacients amb tumors oculars quimio-resistents. L'objectiu d'aquest estudi experimental, en què també participa VCN Biosciences, és descriure la seguretat del tractament i obtenir els primers indicis de la seva eficàcia clínica. 

El nou tractament s'aplica al casos de retinoblastoma més agressius

El càncer de retina es diagnostica cada any a 8.000 infants a tot el món. És el tumor ocular més freqüent en la població infantil. En l'actualitat, quan està indicada la preservació ocular, els infants reben en una primera fase quimioteràpia intraarterial, que s'aplica a través d'un llarg i fi catèter introduït per l'artèria femoral (a l'engonal) i conduït fins a l'artèria oftàlmica per, un cop allà, administrar localment la quimioteràpia. 

En certes ocasions, a més, s'injecta directament quimioteràpia dins de l'ull, en l'anomenat humor vitri. En un 30% dels casos, però, el tumor no respon a cap d'aquests dos tractaments i els oftalmòlegs no tenen altra opció que extirpar l'ull afectat per evitar que el càncer s'estengui a altres òrgans del cos, ja que llavors les possibilitats de curació són molt baixes. El nou tractament amb virus pretén evitar l'extirpació ocular i disminuir els casos de ceguesa en pacients amb retinoblastoma.

Aquest nou tractament forma part del conjunt de noves teràpies avançades que està posant en marxa l'Hospital Sant Joan de Déu i que representen un nou paradigma que permet la personalització del tractament d'alguns tipus de càncer. 

L'Hospital té oberts diversos assaigs clínics basats en teràpies innovadores dirigides al tractament del glioma difús del tronc cerebral (un càncer que ara per ara és incurable), el retinoblastoma (el càncer de retina) i les leucèmies limfoblàstiques agudes de tipus B, tractades amb CART-19. Aquestes línies de treball s'emmarquen també en el projecte delfutur SJD Pediatric Cancer Center, concebut com un centre d'assistència i recerca traslacional, orientat a la posada en marxa de nous tractaments.

Log in