Catalan Arabic English German Russian Spanish

Els filtres per la llum blava, son necessaris?

  • Visto 1008 veces

Les persones ens estem exposant a les pantalles més que en qualsevol altre època, i aquest fet ha generat preocupació que això pugui ser perjudicial per la vista.

En aquest context cada vegada s’estan fent més populars les ulleres  que pretenen filtrar la llum blava dels ordinadors, telèfons i tablets. Els anuncis d’aquests productes diuen que la sobreexposició a la llum blava pot causar diversos problemes; uns suposats problemes que van des de ulls secs fins a tensió ocular o ruptura del cicle de són i fins i tot la degeneració macular. No obstant, no hi ha evidències científiques que el tipus o la quantitat de llum que provenen de les pantalles d’ordinador perjudiquin els ulls.

 

El sol, el principal emissor de llum blava.

 

Encara que solem associar aquest tipus de llum als ordinadors i els telèfons, la font de llum blava principal és el sol. Altres fonts podrien ser la llum fluorescent i la llum LED.

L’exposició a la llum blava de les pantalles és molt menor a la que rebem del sol i no és més perjudicial que la llum del sol.

L’exposició a la llum ultraviolada del sol augmenta el risc de patir malalties oculars com les cataractesmalalties de còrnia o els tumors.

Pel que fa a la llum blava, tenim menys informació. Encara s’estan investigant els seus efectes.

No obstant això, un cert grau d’exposició a la llum del sol sembla ser necessari, ja que alguns estudis suggereixen que una exposició insuficient a aquesta llum podria afectar el creixement i desenvolupament visual dels nens, a més d’augmentar el risc de miopia en adolescents i joves adults.

 

Cal prendre mesures davant la llum blava?

Les llargues hores que mirem les pantalles digitals poden provocar tensions oculars i la disminució del parpelleig associat a l’ordinador pot causar ulls secs.
Aquests efectes són causats per la manera com la gent fa servir les pantalles, no per la llum que surt de les pantalles.

Prendre mesures preventives davant la llum blava sense que hi hagi evidències que sigui perjudicial, podria resultar més perillós que la llum blava per si mateixa. És prematur prendre accions, ja que podria haver-hi conseqüències indesitjades.

Per protegir els ulls de la tensió i dels ordinadors, provocada per com els utilitzem no per el què surt de la pantalla, pots seguir algun d’aquests consells:

  • Visualitza les pantalles a una distància d'alemys la longitud del braç.  
  • Col·loqueu la pantalla de manera que mireu una mica cap avall.
  • Feu pauses regulars utilitzant la regla: “20-20-20”, cada 20 minuts canvieu els ulls per mirar un objecte a una distància d’almenys uns 6 metres.
  • Quan els ulls es sentin secs utilitzeu llàgrimes artificials per referescar-los

 Els oftalmòlegs recomanen que tothom es realitzi un examen ocular complet i regular per diagnosticar qualsevol possible malaltia ocular en les primeres etapes.


foto de Patricia Prudente de Unplash

Log in